Prečo žula?

20.02.2013 00:00

 

PREČO JE ŽULA KRÁLOVNA V KUCHYNI ?

 

 Najvhodnejší kameň pre zhotovenie kuchynskej pracovnej dosky je žula. Je to tvrdý kameň čo sa prejaví pri výrobe a montáži dosky. Toto však oceníte aj pri varení, lebo potraviny môžete krájať priamo na pracovnej ploche a nemusíte sa báť, že narušíte povrch. Ani šťava z citróna či rozliate víno nezanechávajú na doske žiadne stopy. Na žulu môžete položiť aj hrniec s práve uvarenou polievkou či práve vyvarenými utierkami. Jediný nepriateľ je rozpálený tuk. Pokiaľ vám v okolí fritézy dlhodobo prská variaci olej, tak sú miesta o odtieň tmavšie. To spôsobí rozpálený tuk. Existuje proti tomu špeciálny prípravok, ktorým sa raz za čas ohrozené časti pracovnej dosky môžu opakovane ošetriť. V  skutočnosti ale ani teplý olej kamennú plochu nezničí, len je miesto tmavšie.
Pracovná plocha sa ľahko čistí, väčšinou postačí len teplá voda. Zaschnuté nečistoty môžete odstrániť škrabkou alebo nožom. Nemusíte sa obávať ani klasických čistiacich prostriedkov do kuchyne.
Najväčšou prednosťou žuly je životnosť.
Nie je nič trvanlivejšie ako žulová doska.
Dosky do novej modernej kuchyne sa robia z 30 mm silnej doskoviny. Pokiaľ si chcete kuchyňu len zmodernizovať, môžete na zostávajúcu dosku prilepiť  žulovú kamennú dosku o hrúbke 20 mm. Prilepením prúžku pod dosku sa dá vytvoriť dojem, že doska je 40 mm hrubá a stará pôvodná doska je tím dokonale skovaná.
Podľa vášho plánu zhotovíme pracovnú dosku, posedenie pri kuchynskom bare, teraz veľmi obľúbený pracovný ostrovček, kuchynský parapet či poličky v rovnakej farbe. Bežná dĺžka doskoviny je 2 - 3 m, čo umožňuje zhotoviť pracovnú plochu v celku. Pokiaľ sa vytvárajú veľké kuchyne tvaru L alebo U, tak škáry sa vytmelia vo farebnom odtieni dosky.
Spodné skrinky sa skrývajú pod dokonalou kamennou strechou.
  Z rovnakej farby sa môže obložiť aj stena medzi doskou a hornou radou.